Kostråd efter ålder

Kostråd efter ålder

Det finns många kostråd och så kallade dieter som cirkulerar där ute, och det finns en stor risk för förvirring. Samtidigt kan det vara värt att pröva sig fram lite ändå. En metod baseras på att välja kost utifrån ålder, och denna metod tänkte vi titta närmare på!

Beroende på vår ålder så förbränner vi olika, vi gör av med olika mycket energi och har olika kapacitet att bryta ned och tillgodogöra oss det vi äter beroende på i vilken fas i livet vi befinner oss.

Näringsupptaget förändras med åldern

Cathrine Schück är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion. Hon har skrivit 37 kokböcker, undervisat på Näringsmedicinska skolan och dessutom tagit fram en kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Cathrine Schück menar att det kloka är att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

I en intervju med Kurera redogör Cathrine för exemplet med moroten. Lite grovt menar hon att vi kan föreställa oss en morot framför oss för att förstå hur näringsupptaget förändras med åldern. När vi är i 20-årsåldern så klarar tarmen att bryta ned och ta upp näringen av i stort sett hela moroten. När vi är i 40-årsåldern har upptaget halverats, och vid 60-årsåldern är näringsupptaget nere på ca 25 procent.

Sammanfattat innebär detta:

  • Vi behöver äta mer näringstätt när vi blir äldre för att nedbrytningen, och därmed också upptaget, är sämre
  • Vi behöver eventuellt även näringsoptimera kosten i form av tillskott

När vi är unga har vi en större mängd aktiva enzymer i tarmen och kan därför lättare bryta ned maten på ett bättre sätt, och även optimera upptaget. Detta blir alltså svårare ju äldre vi blir.

Matintaget vid 60 års ålder

Till skillnad från tidigare i livet spelar det nu större roll vad du stoppar i dig. Enzymerna i tarmen har försvagats och nedbrytningen är mycket sämre. Om du tidigare i livet kunde ”unna” dig godsaker sätter detta nu tydliga spår runt midja, höfter och lår. Tilläggas bör att fokus snarare bör ligga på hälsa och välbefinnande än den fysiska figuren och utseendet, men utifrån ett hälsoperspektiv kan det vara klokt att försöka minska belastningen på kroppen och sina knän genom att inte öka alltför mycket i vikt på äldre dar. Ett tips är att försöka hålla den vikt som man tidigare haft under livet. Kosten och vikten har dessutom betydelse för blodtrycket, blodsockret och blodfetter.

Det bästa du kan göra för din kropp i denna ålder är att minska belastningen så mycket som möjligt och äta så näringstätt som möjligt.

Rekommendation vad gäller kost:

  • Ljust kött
  • Grönsaker
  • Ägg
  • Fisk

Undvik eller minimera livsmedel som driver inflammation som:

  • Socker
  • Gluten (spannmål)
  • Mejeriprodukter i för stor mängd

Enligt Cathrine Schück kan vi genom en socker-, gluten- och laktosfri kost hålla artros och andra inflammatoriska sjukdomar på en låg nivå. Den kosten påverkar även ditt blodsocker, blodtryck och blodfetter på ett gynnsamt sätt då mat som driver inflammation kan ge problem med kärl och hjärta samt magproblem och diabetes.

Vidare tips!

Var försiktig med alkohol, inta detta med måtta, och försök att komma ut varje dag och gå minst 10 000 steg per dag. Det är vidare bra om du kan få till 2-3 konditionspass per vecka (utifrån dina förutsättningar). Hur du väljer att röra på dig i denna ålder påverkar dina nästa 20 år, och hur du mår när du närmar dig 80.

Cathrine Schück förklarar vidare:

”En trygg kropp som får bra mat regelbundet behåller en bra ämnesomsättning genom hela livet.”

Mat för en god hälsa genom livet

Som så ofta får våra handlingar konsekvenser, även när det kommer till kosten. Utan att förespråka en viss diet kan vi ändå, utifrån Cathrine Schücks resonemang, konstatera att kosthållningen har betydelse för vår hälsa under hela livet. Och ju tidigare vi börjar prioritera vår hälsa genom en sund kosthållning, desto bättre blir det för vår framtida hälsa.

Det måste dock självklart få vara tillåtet att unna sig något gott då och då, för med en sund balans kan man tänja lite på gränserna!

Källa:

kurera.se