Uttryck kärlek

Olika kärleksspråk

Det finns en teori om att det ska finnas fem olika kärleksspråk, något som kan vara värt att tänka på för den som befinner sig i en relation/äktenskap för att på bästa sätt kunna tillgodose varandras behov.

Vi människor är olika och har därför olika behov, även i parrelationer. Detta kan vara värt att tänka på om man strävar efter att tillgodose varandras behov för att stärka relationen.

Fem olika kärleksspråk

Enligt den amerikanske författaren och parterapeuten Gary Chapman finns det fem olika kärleksspråk som han för första gången beskrev i sin bok ”The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate” som kom ut 1992 och har sålt över 12 miljoner exemplar och översatts till 49 språk. Det handlar om vad som får var och en att känna sig uppskattad och älskad.

Kortfattat kan de fem kärleksspråken beskrivas som:

 

  1. Tid tillsammans – Du känner dig älskad när du tillbringar kvalitetstid tillsammans med din partner/maka/make.

 

  1. Bekräftande ord – Du känner dig älskad när du får bekräftande ord, beröm och uppmuntran.

 

  1. Tjänster – Du känner dig älskad när din partner/maka/make är omtänksam och gör saker för dig.

 

  1. Gåvor – Du känner dig älskad när du får konkreta, fysiska bevis på att din partner/maka/make älskar dig.

 

  1. Fysisk kontakt – Du känner dig älskad när din partner/maka/make kysser och kramar dig, eller när han/hon rör vid dig.

 

Skillnad mellan könen

Det sägs ibland att ”män är från Mars och kvinnor från Venus”, men är det verkligen så? Ja, det verkar faktiskt finnas vissa skillnader i kärleksspråken mellan könen. En del tyder på att fler män än kvinnor föredrar fysisk kontakt som kärleksspråk medan kvinnor överlag föredrar gåvor. Däremot verkar det inte finnas några större skillnader mellan de övriga ”kärleksspråken”, där är fördelningen mellan könen rätt jämn.

Varför är detta viktigt?

Om båda två i ett förhållande talar två olika kärleksspråk kan det leda till problem om detta resulterar i en känsla av att man ger och ger men aldrig får något tillbaka. Det är därför viktigt att båda ser och förstår varandra förklarar parterapeuten Ditte Winkel. Med hjälp av de fem kärleksspråken kan du lära dig att läsa av din partners behov och önskemål (om du inte redan har gjort det), så att ni kan förstå varandras sätt att visa kärlek.

 

 

 

Källa:

www.kurera.se – ”Lär dig tyda de fem kärleksspråken”