Specialdryck bromsar Alzheimers

Näringsdryck bromsar Alzheimers

Forskare har tagit fram en speciell medicinsk näringsdryck för att kunna stoppa tidiga symtom av Alzheimers. Arbetet med att ta fram en dryck med de rätta sammansättningarna för att ge bästa effekt har tagit 20 år.

En näringsdryck baserad på essentiella fettsyror, vitaminer och antioxidanter har visat sig kunna bromsa förskrumpningen av hjärnan på ett tidigt stadie.

Studien

Under tre års tid lät man 311 testpersoner från fyra olika länder ingå i studien, alla med en tidig diagnos av Alzheimers, där hälften fick dricka den framtagna näringsdrycken varje dag.

Miia Kivipelto är professor i klinisk geriatrik och har lett en del av studien, hon förklarar:

”Det har varit svårt att hitta mediciner mot Alzheimers sjukdom och här har vi ett näringsbaserat alternativ, nästan som en cocktail av olika viktiga näringsämnen och den hjälper nervcellerna att må bättre. Den hjälper synapserna som är mellan nervcellerna och tror att den kan ha en skyddande effekt.”

Studien är publicerad i Alzheimer’s & Dementia.

Viktiga näringsämnen

Näringsdrycken är baserad på essentiella omega-3 fettsyror, vitaminer och antioxidanter. Dessa näringsämnen kan stimulera synapsbildningen i hjärnan och tanken är att den ska sakta ner nedbrytningen i vissa delar av hjärnan och vara ett komplement till de mediciner som redan finns på marknaden, snarare än att ersätta dem. Enligt professor Miia Kivipelto är det möjligt att även få i sig dessa näringsämnen genom kosten, däremot inte de nivåer som denna näringsdryck erbjuder. Drycken är speciellt utvecklad för personer med en tidig Alzheimersdiagnos.

Resultat

Det tog nästan 20 år för forskarna att ta fram denna näringsdryck, och det tog därefter två år för forskarna att se de första effekterna. Efter tre år blev effekterna än tydligare, vilket uppmärksammades vid en uppföljning som forskarna gjorde. Forskarna kunde se att hippocampus, en del av hjärnan som är förknippad med minnet, inte minskade i lika stor utsträckning som hos personer som inte fick drycken. Störst effekt på minnet fick drycken hos de testpersoner som var i ett väldigt tidigt stadium av sin sjukdom.

Martin Ingelsson är professor i geriatrik och förklarar:

”En intressant observation från den aktuella studien är att skillnaderna i flera av måtten verkar öka över tiden, vilket naturligtvis är gynnsamt när man ska behandla en sjukdom som ofta pågår över 15-20 år.”

Nästa steg blir att följa upp resultatet efter att testpersonerna har tagit näringsdrycken i sex år, för att se om det är någon viss substans i drycken som är den verksamma.

Källa:

SVT Nyheter – ”Specialdryck testas mot alzheimer