Äldres hälsa

Yoga för att ge immunförsvaret en boost

Yoga är ett användbart verktyg för hela kroppen, förutom att släppa stress och slippa ryggvärk som vi gick igenom här. Så kan yoga stärka dina inre organ, avgifta kroppen samt stärka immunförsvaret.

Nu kommer vi gå igenom några yogapositioner som kan hjälpa dig stärka ditt immunförsvar och din kropp.

PRANAYAMA

Ett av de bästa sätten att stärka immunförsvaret är genom djupandning. Detta gör att kroppen släpper stress, hjärtrytmen balanseras och man känner sig mindre nervös och orolig. Kroppen når ett lugnare tillstånd som inte är lika mottaglig för sjukdom och skador.

Gör så här: Sätt dig i en bekväm position med rak rygg och avslappnad nacke. Varför inte på en stol som vi gick igenom i detta inlägg. Lotusställning sittandes på golvet går också bra. Tänk på att det ska kännas bekvämt. Sträck på ryggen så att du känner dig så lång som möjligt. Andas nu in genom näsan och känn hur andetaget vandrar längs hela din ryggrad. Håll andan en stund och andas sedan ut långsamt genom munnen.


VIPARITA KARANI ( benen upp mot väggen)

Som man nästan förstår av namnet så handlar denna position om att ligga på rygg nära en vägg med benen rakt upp längs väggen. Genom att ha benen rakt upp på detta sätt så hjälper du kroppens nervceller att kommunicera och kontakta varandra. Kroppen stärks och vitaliseras. 

När du ska genomföra denna övning tänk på att ta det försiktigt, lite i taget tills benen är i en lodrät position. Ha stöd för nacke och ländrygg. Det går bra att ligga på en yogamatta direkt på golvet men också på ett mjukare underlag som en säng ifall det känns bättre. Ligg såhär mellan 5-15 minuter för att ta del av effekten. 


UTTANSSANA (framåtböjning)

En framåtböjning innebär att huvudet kommer under hjärtat och kallas inversion. Detta sägs rensa ut slaggprodukter från kroppen. När du gör en framåtböjning så ta det försiktigt om du inte är en van yogi. Har du lågt blodtryck kan du känna yrsel, samt har du problem med balans så bör du undvika denna övning.

Böj från höfterna och fall sakta framåt. Avsluta med huvudet. Böj lätt på knäna. Om du når kan du placera händerna på golvet annars går det bra att placera händerna på knäna eller vaderna. Pressa inte kroppen och stanna där det känns bäst för dig. Denna position stärker även bihålorna samt lättar en täppt näsa. Stanna i positionen mellan 5-10 andetag.

 

 

Källa:

Yoga poses for better immunity