Unna dig lite choklad och förläng livet!

Choklad – för ett längre och friskare liv

Det är ju, som många kanske vet, känt att choklad får oss att må bra och helst den kakaorika, mörka chokladen. Men vad är det som gör chokladen så nyttig? Och vad säger senare chokladforskning? Kan man förstärka den hälsosamma effekten?

Kakao har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Nu har svenska forskare vid Linköpings universitet listat ut hur det kommer sig. Vid studier har det visat sig att mörk choklad hämmar ett enzym i kroppen som bidrar till att höja blodtrycket. Studiens resultat publicerades i tidskriften Journal of Cardiovascular Pharmacology.

Samma effekt som grönt te

Ingrid Persson som är läkemedelsforskare menar att man tidigare har visat att grönt te hämmar enzymet ACE, som är involverat i kroppens vätskebalans och blodtrycksreglering. Med anledning av att de aktiva substanserna katechiner och procyanider i grönt te och choklad är besläktade ville man nu undersöka effekten av kakao.

En svensk studie

I studien deltog 16 friska frivilliga försökspersoner som fick förhålla sig till restriktioner under tiden som studien pågick, de fick till exempel inte använda läkemedel eller tobak eller inta choklad eller något som innehåller liknande ämnen (exempelvis bär och frukter och inte heller kaffe, te eller vin).

Vid själva studietillfället fick försökspersonerna äta 75 gram mörk, sockerfri choklad med en kakaohalt på 72 procent. För att analysera vad som hände med enzymet ACE togs blodprover i förväg och sedan en halvtimme, en timme och tre timmar efteråt.

Studiens resultat

I de prover som togs tre timmar efteråt påvisades en signifikant hämning av ACE-aktiviteten. Medelvärdet var 18 procent lägre aktivitet än före kakaodosen, vilket kan jämföras med effekten av läkemedel som hämmar ACE och som används som förstahandsbehandling vid högt blodtryck.

När enzymets aktivitet avtar sjunker blodtrycket på sikt. Denna studie pågick endast i två veckor, något som anses vara för kort period för att kunna påvisa detta hos dessa försökspersoner. Ingrid Persson, läkemedelsforskare, menar dock att studiens resultat ändå tyder på att livsstilsförändringar, med hjälp av livsmedel som innehåller höga halter av katechiner och procyanider, kan förebygga hjärt- och kärlsjukdom.

En lyckad (och kanske oväntad) kombination

Choklad har visat sig fungera som en kraftfull antioxidant tillsammans med mineralet zink. Kombinationen skyddar mot oxidativ stress och kan, enligt en ny studie, bidra till att förlänga livet då det saktar ner åldringsprocessen.

En tysk- amerikansk studie

Enligt forskare vid University of Erlangen i Nürnberg, Tyskland, och Auburn University i Alabama, USA, kan alltså kombinationen choklad och zink förlänga livet genom att det skyddar mot oxidativ stress, som är en form av gas, som bidrar till åldrande och sjukdomar som inflammation, cancer och degenerativa sjukdomar. Studien är publicerad i tidskriften Nature Chemistry.

Studiens resultat

Forskare gjorde ett laboratorieexperiment där de kombinerade polyfenolerna i choklad med zink för att studera effekten. Polyfenoler i choklad, kaffe och te har länge betraktats som hälsosamma, men ensamma har de ingen större effekt utan det är just kombinationen med zink som bildar ett kraftfullt enzym som har förmåga att skydda kroppen mot den oxidativa stressen.

Enzymet påminner om det kroppsegna superenzym som kallas SOD – superoxide dismutase enzyme, som även det har stark effekt mot gaserna. Detta är första gången som forskare har lyckats härma effekten av detta kroppsegna enzym.

Supermineralet zink

Tidigare försök har gjorts med järn och koppar, andra mineraler med antioxidativa egenskaper, men till skillnad från zink kan de även framkalla oxidativ stress och är därför inte helt lämpliga. Zink är mindre toxisk och borde därför, enligt forskarna, lämpa sig att tillsättas i vissa livsmedel, precis som med D-vitamin, för att skydda människors hälsa. De utesluter därför inte att man i framtiden kommer att kunna köpa en chokladkaka med tillsatt zink.

Glada chokladfakta

Sedan tidigare har choklad visat sig ha positiv inverkan på synen, förbättra minnet, minska stress och göra oss gladare rent allmänt.

Välkommen fakta

Vem skulle inte hellre vilja mumsa på en bit choklad än att behöva ta mediciner som i värsta fall kan medföra diverse biverkningar? Vi skulle då inte tacka nej till detta. Man bör visserligen inte själv experimentera hur som helst vid sjukdomar och när det kommer till läkemedel, men vi välkomnar ändå den här typen av forskningsstudier som ändå visar att man genom rätt kost och livsstilsförändringar kan påverka sin hälsa på ett positivt sätt.

Så varför inte investera lite i sin hälsa genom att införskaffa lite choklad inför alla hjärtans dag, eller helt enkelt helgen som närmar sig? Och vad kan betraktas som en bättre gåva än choklad för den som vill skämma bort någon annan med lite njutning i hälsans tecken? Och om choklad inte är din grej, finns det andra saker du kan äta för att sakta ned åldringsprocessen!

Källor:

Linköpings universitet

The Independent